GEPUBLICEERD OP 19-03-2023

Marcel Loomans over P3Venti

Ons onderzoek rond P3Venti richt zich specifiek op hoe virussen, pathogenen, zich in het binnenklimaat verspreiden. Hoe gedraagt het virus zich precies en wat is dan de impact op de gezondheid? Daarbij richten wij ons vooral op de techniek en vragen ons af: kunnen we door ventilatie op een andere manier te benaderen het risico op besmetting verlagen? En wat zijn daarvan dan de praktische toepassingen?

Samenwerking

Misschien wel het belangrijkste waar ik me de afgelopen twee jaar mee heb beziggehouden is het onder de aandacht brengen van de aerogene route van Covid, in Nederland, maar ook bij de WHO. In de internationale groep waarmee ik werkte zaten allerlei disciplines. Dat is echt nodig om zo’n project te laten slagen. Samenwerking gedijt altijd beter binnen een project, als je elkaar geregeld en concreet kunt informeren en bijpraten. P3Venti biedt ons die mogelijkheid. Daarom ga ik ervan uit dat we hier binnen een paar jaar echt een slag gaan maken.

Ventilatie

Vaak wordt verondersteld dat de lucht in een ruimte overal dezelfde samenstelling heeft, maar de praktijk is anders. Je hebt bronnen en ontvangers in een ruimte, dus is het ook interessant om te weten wat het gevolg van de positie van de bron is voor de ontvanger. Sommige concepten die gebruikt worden gaan niet van menging uit, maar hoe bruikbaar zijn die nu en hoe gevoelig voor bijvoorbeeld verstoring? En maakt dat iets uit voor het risico? Daar is tot dusver nauwelijks naar gekeken. We zijn natuurlijk ook heel lang verschoond gebleven van dit soort virussen met een impact op wereldniveau. Covid heeft ons met de neus op de feiten gedrukt. Het is zeker niet het enige pathogeen waar we nu en in de toekomst mee te maken zullen hebben en de impact ervan op onze samenleving heeft het belang om hier een goed antwoord op te vinden nadrukkelijk aangetoond.

Succes

Het zou heel mooi zijn als we concreter kunnen krijgen wat afstand – kort of lang – doet en hoe ventilatie bijdraagt aan reductie van het besmettingsrisico. Als we meer onderbouwing zouden kunnen geven voor wat die bijdrage werkelijk is, hebben we al heel wat gewonnen in de wereld van de virologie en epidemiologie. Dat zou voor mij echt de winst zijn van dit programma. Richting de praktijk hoop ik dat we duidelijke adviezen kunnen geven over hoe je bepaalde zaken kan of moet aanpakken in een tijd van een pandemie, maar ook hoe je je gebouw moet ontwerpen of inrichten om daarop te kunnen anticiperen. Dat moet het totaalplaatje zijn wat P3Venti voor ogen heeft. Niet alleen ventilatie maar ook inzicht in andere maatregelen die je dan kunt nemen. Ik weet niet of we tot een ‘beyond any doubt’ resultaat zullen komen, maar we hebben dan in ieder geval kennis opgebouwd waarop we kunnen voortborduren. Dat is typisch voor onderzoek: er komen altijd meer vragen uit dan je beantwoordt…”

Dr. Ir. Marcel Loomans

Co-projectleider

Assistant professor Eindhoven University of Technology (Department of the Built Environment), o.m. gespecialiseerd in het binnenklimaat, met een focus op thermische luchtkwaliteit.