GEPUBLICEERD OP 20-03-2023

Experimenten uitgevoerd naar ventilatie-effectiviteit in de ziekenhuisapotheek clean room van MST Enschede

Programmalijn III

De doelstelling van de experimenten door TNO is tweeledig: 1) vaststellen of de ventilatiehoeveelheid in nacht en weekend verlaagd kan worden en 2) het bepalen van de ventilatie-efficiëntie, contaminatie verwijderingsefficiëntie en de snelheid en richting van de luchtstroming bij verschillende omstandigheden.  

De eerste doelstelling heeft een duidelijke relatie met de verduurzaming en energiebesparing van deze ruimte. Kan de ventilatiehoeveelheid worden gereduceerd zonder de luchtkwaliteit te verlagen, dan wordt daarmee direct veel energie bespaard en dus CO2-emissie gereduceerd.

De tweede doelstelling heeft een directe relatie met P3Venti (programma pandemische paraatheid door ventilatie). Dit onderzoeksprogramma is binnen het Programma Pandemische Paraatheid van het ministerie van VWS ontwikkeld. Daarin wordt kennis opgebouwd over:

  • hoe virussen en andere pathogenen zich door de lucht verspreiden (aerogene route),

  • hoe ventilatie effectiever ingezet kan worden als mitigatiemaatregel, en

  • nieuwe methoden om de overheid en maatschappelijke partners bij vaak complexe en gevoelige besluitvorming te ondersteunen.

In de clean room wordt onder gecontroleerde omstandigheden ervaring opgedaan met de meetmethodiek die ook zal worden toegepast bij andere zorglocaties. Op basis van deze methodiek wordt de effectiviteit van het ventilatiesysteem bij deze zorglocaties in beeld gebracht. Hiermee kan de kwaliteit van het ventilatiesysteem in de praktijk worden ingeschat en het effect daarvan op de verspreiding van pathogenen via de lucht.

Een impressie van de metingen is te zien in onderstaand filmpje:

GERELATEERD NIEUWS

04/02/2024

Eerste rapportage programmalijn III

Lees de rapportage over de rol van gebouwventilatie bij het voorkomen van aerogene besmettingen.

Lees meer