GEPUBLICEERD OP 20-03-2023

Eerste verkenningen in langdurige zorg gedaan

Programmalijn IV-2

Programmalijn IV omvat twee onderdelen, te weten: Inventarisatie ventilatiesystemen en Afwegingskaders risico’s en impact primaire processen en maatschappelijke functies.

In het deel Inventarisatie ventilatiesystemen bezoeken onderzoekers van TNO en de Saxion Hogeschool de komende maanden 50-100 care locaties. Dat wordt gedaan om erachter te komen welke ventilatiesystemen er in de praktijk worden toegepast. Ook wordt onderzocht  hoe het is gesteld met het onderhoud en hoe de aanwezige ventilatiesystemen worden gebruikt. De technische kenmerken van het ventilatiesysteem worden beschreven met behulp van een door TNO ontwikkeld inventarisatieschema. Zo wordt gekeken naar het type ventilatie (bijvoorbeeld natuurlijke of mechanische toevoer en afvoer van lucht), het ‘luchtdebiet’ (een technische term voor de hoeveelheid lucht die een ventilatiesysteem kan aan- en afvoeren) en de plaats van en het aantal ventilatieroosters. Maar minstens zo belangrijk is het hoe de ventilatievoorzieningen zoals roosters worden gebruikt.

Tijdens de coronapandemie konden cliënten soms geen bezoek meer ontvangen en moesten medewerkers beschermende maatregelen nemen waardoor het verlenen van zorg soms lastiger was. Maar hoe ingrijpend zijn die negatieve effecten? En hoe kunnen negatieve effecten met elkaar worden vergeleken? Met het onderzoek in het deel Afwegingskaders wordt kennis ontwikkeld die de overheid helpt om die vragen samen met bijvoorbeeld zorgorganisaties op een gestructureerde manier te verkennen en te beantwoorden.

In 2022 en begin 2023 is gestart om in de care sector (langdurige zorg) een eerste verkenning uit te voeren. We hebben onderzocht naar welke aspecten je in een afwegingskader moet kijken en hoe je die het beste in detail kunt beschrijven. Denk bijvoorbeeld aan de kans dat er meer mensen overlijden, of aan de gevolgen voor de kwaliteit van zorg of het risico dat er te weinig zorgcapaciteit beschikbaar is. We hebben daarvoor een analyse gedaan van beleidsstukken, van onderzoeksrapporten, van wetenschappelijke literatuur en van ervaringen tijdens de COVID-19 pandemie. Momenteel werken we aan een tussenrapport om te laten zien wat we tot nu toe hebben gevonden. Dit rapport publiceren we op de website van P3Venti.

De komende maanden werken we verder aan het afwegingskader voor de langdurige zorg. Dat doen we door extra literatuuronderzoek en door interviews en werksessies met ambtenaren, met zorgverleners, zorgbestuurders en zorgverzekeraars.

Verkenning langdurig zorg

Fotobron: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/ventilatie/

GERELATEERD NIEUWS

11/12/2023

Programmalijn IV uitgelicht

Deelprojectleider van programmalijn IV, Stefan van Heumen, vertelt in deze video waar hun onderzoek zich op richt.

Lees meer